Liptovský hrad

 Žilinský kraj, okres Liptovský Mikuláš

Liptovský hrad je ruina hradu na Liptove, v blízkosti hraníc okresov Liptovský Mikuláš a Ružomberok. Hrad sa nachádza na vrchu Sestrč, nad dolnoliptovskou obcou Kalameny, v nadmorskej výške 1000 m n.m. Je považovaný za najvyššie situovanú hradnú stavbu na území Slovenska, Čiech a Moravy.  Je najstarší z kamenných kráľovských hradov Liptova, bol sídlom dvorského župana, zástupcu zvolenského župana na území Liptova, neskôr sídlom župana samostatného Liptovského komitátu a Liptovskej stolice. V areáli hradu sa nachádza archeologická expozícia v prírode a verejnosti sú prístupné zvyšky odkrytej architektúry na základe archeologického výskumu.

História hradu
Prvá písomná správa o hrade pochádza z r. 1262, kedy už stál. Hradu Liptov sa na konci 14. storočia bezprostredne dotýkali komplikované tendencie v stredoeurópskej politike. Ťažko poškodený hrad po bojoch opravovali niekoľko rokov. Hrad leží na území, ktoré je vlastníctvom urbariálnych spoločenstiev v Liptovskej Sielnici a Kalamenoch. O údržbu jeho pozostatkov a hradného teritória sa starajú obecné úrady, urbariáty a nadšenci zo spomínaných obcí a Liptovskej Teplej.

Čo hovoria legendy?
Jedna z povestí hovorí o tom, ako pán hradu nechal vystreliť delovú guľu z jeho hradieb, aby tak osud rozhodol, komu bude patriť hrad a hradné panstvo. Kamenná guľa dopadla do sielnického chotára a tak Liptovskej Sielnici pripadol hrad Liptov.

Ako sa sem dostať?
Hrad je voľne prístupný po žltej a červenej turistickej značke z obce Kalameny , značná časť výstupu naň vedie pomerne exponovaným terénom. Každoročne na Veľkonočný pondelok sa koná tradičný Šibačkový výstup na jeho skromné zrúcaniny, organizovaný turistami z Liptovskej Teplej.

Kde parkovať?
Zaparkovať môžete na parkovisku pri Termálnom jazierku Kalameny.

  Dĺžka: 2,5 km
  Čas: 1:30 h

  Stúpanie: 400 m

NÁROČNOSŤ:  stredná
ZAČIATOK:  termálny prameň a prírodné jazierko Kalameny
TURISTICKÁ ZNAČKA: 

  Aktuálne počasie

LIPTOVSKÁ ANNA

  Všeobecné informácie


DOPRAVA
Auto  


Galéria:




Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Hodnotenia a komentáre