Vlkolínec

 Žilinský, Ružomberok

Na Liptove určite nevynechajte návštevu najzachovalejšej rezervácie ľudovej architektúry na Slovensku, ktorá bola v roku 1993 zapísaná do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Malé drevenice pomaľované pastelovými farbami pochádzajú prevažne z 19. storočia. Vo Vlkolínci akoby zastal čas, všetko je tu zachované takmer v takej forme, ako to bolo v polovici minulého storočia. Jedinečnosťou Vlkolínca je tiež to, že v tejto drevenej osade stále žije niekoľko stálych obyvateľov. Všetky domy sú drevené, iba kostol je murovaný. Vyhľadávaným objektom Vlkolínca je zrubová dvojpodlažná zvonica z 18. storočia stojaca na kamennom podstavci a zrubová studňa z 19. storočia. Okrem atmosféry zrubovej osady si vo Vlkolínci môžete pozrieť expozície, ktoré sú tu zriadené pre návštevníkov.

Zaujímavosť

Povesti hovoria, že osada dostala názov Vlkolínec, pretože jej obyvatelia chránili Ružomberok pred vlkmi a chytali ich do vlčích jám.

Ako sa sem dostať? 

Z Ružomberka sa vydáte smerom na Banskú Bystricu, zhruba 6 km od Ružomberka sa ocitnete v mestskej časti Biely Potok a na pravej strane budete míňať Reštauráciu Vlčí Dvor. Hneď za ňou odbočíte vpravo, prejdete cez most ponad rieku Revúca a opäť odbočíte vpravo. Po 300 metroch odbočíte pri replike vlkolínskej zvonice doľava a cesta Trlenskou dolinou vás dovedie do cieľa. Po celej trase sú umiestnené dopravné značky, ktoré vám orientáciu uľahčia.

Do Vlkolínca vedie niekoľko značených turistických a cykloturistických trás z Ružomberka, Malinô Brdo, Hrabova, Bieleho Potoku.

Parkovanie a verejná doprava

Parkovisko pri vstupe do Vlkolínca.

Z autobusových zastávok v Bielom Potoku dostupných mestskou a prímestskou autobusovou dopravou z Ružomberka sa do Vlkolínca dostanete 30 – 40 minútovou prechádzkou.

Aktuálne otváracie hodiny expozícií si overte na webovej stránke:

www.vlkolinec.sk

 


  Aktuálne počasie

RUŽOMBEROK WEATHER

  Všeobecné informácie


VHODNÉ PRE

DOPRAVA
Auto  


Galéria:

 






Instagram

#zilinskyturistickykraj