Chata pod Suchým

 Žilinský kraj, okres Žilina

Chata pod Suchým sa nachádza vo výške 1 075 m n. m. a jej okolie je obľúbeným cieľom pre turistov, cyklistov a v zime rajom pre milovníkov skialpinizmu. Chata je v nepretržite prevádzke od roku 1948 a dodnes ju mnohí vyhľadávajú aj pre jej dobový interiér a pokojnú atmosféru.

Chata je obľúbená aj pre svoju veľmi chutnú a tradičnú gastronómiu, celoročne ponúka poctivú domácu kuchyňu a príjemné ubytovanie Veľa turistov a turistiek sem rado zavíta aj na víkendový obed. Jedlo pripravujú z domácich surovín. Špecialitou šéfkuchára sú napríklad tlačenka, klobásy, štrúdle a iné domáce dobroty. Tradične ponúkajú kapustnicu, buchty, guláš a teplé alko a nealko nápoje.

Chata je pomerne dobre dostupná v lete aj v zime niekoľkými trasami a dostanete sa sem aj na bicykli. Od chaty odporúčame vystúpiť aj na vrch Suchý (1 468 m n. m.), výstup vám zaberie približne 1,5 hod.

Ako sa sem dostať?

Z Nezbudskej Lúčky vedie ku chate červená značka smerujúca na hrebeň Malej Fatry. Trasa prechádza okolo zrúcaniny Starhradu, odkiaľ môžete obdivovať Domašínsky meander. Táto trasa patrí medzi najobľúbenejšie a najmenej náročné.

TRASA: Nezbudská Lúčka – Podhradské – Starhrad – Plešel – Chata pod Suchým (1 075 m n. m.)

Zo Snilovského sedla sa sem dostanete po hrebeni Malej Fatry cez Pekelník, Malý Kriváň, Stratenec a Suchý približne za 4 hodiny.

Z Turca sem vedie pomerne náročná trasa veľkým prevýšením cez Chatu pod Kľačianskou Magurou a Suchý, ktorú odporúčame tým zdatnejším turistom.

Trasa pre horské bicykle vedie dolinou z Nezbudskej Lúčky popod Starhrad. Povrch lesnej cesty je náročný na stúpanie a hlavne v závere je kamenistý. Druhá cyklovarianta je trasa po zvážnici, okolo Chaty pod Jedľovinou. Oba výstupy potrvajú približne 1 – 1,5 hodiny.

Parkovanie a verejná doprava

V Nezbudskej Lúčke, za obcou, je viacero parkovacích plôch, treba však počítať s tým, že prístupová cesta je úzka, neudržiavaná a v sezóne plná peších turistov.

Železničná stanica Nezbudská Lúčka – Strečno je dostupná vlakom na trase Žilina – Ružomberok; v prípade autobusovej dopravy odporúčame využiť spoje do Strečna a cez lávku prejsť do Nezbudskej Lúčky.

Aktuálnu ponuku a informácie si overte na webovej stránke chaty:

www.chatapodsuchym.eu

  Dĺžka: 6,8 km
  Čas: 3:20 h

  Stúpanie: 719 m

NÁROČNOSŤ:  stredná
ZAČIATOK:  Strečno, Nezbudská Lúčka
TURISTICKÁ ZNAČKA: 

  Aktuálne počasie

NEZBUDSKÁ LÚČKA

  Všeobecné informácie


DOPRAVA
Auto   Vlak    Autobus


Galéria:








Mohlo by Vás zaujímať



Average:(average: 5 out of 5. Total: 2)

Plte na Váhu

 Horné Považie
7 km   0:50 h - 1:15 h
ľahká
náročnosť


Instagram

#zilinskyturistickykraj