Demänovská ľadová jaskyňa

 Žilinský kraj, okres Liptovský Mikuláš

Atraktívna a turistami vyhľadávaná ľadová jaskyňa je jednou z prvých známych jaskýň na svete. Jaskyňa, ktorá bola známa už v stredoveku, je po Dobšinskej ľadovej jaskyni v Slovenskom raji druhá najväčšia svojho druhu na Slovensku. Hoci prvý záznam o otvoroch do jaskýň v Demänovskej doline pochádza už z roku 1299, prvá písomná zmienka o Demänovskej ľadovej jaskyni pochádza z roku 1672 a sprístupnená bola až v osemdesiatych rokoch 19. storočia.

Vchod do jaskyne leží v nadmorskej výške 840 m, asi 90 m nad dnom doliny. Je prístupný serpentínovým chodníkom z parkoviska. Prehliadková trasa je dlhá 650 m, trvá 45 minút a nachádza sa na nej 670 schodov. Teplota vzduchu na prehliadkovej trase je aj počas leta cca 0 – 3 °C.

Podzemné priestory vytvorila riečka Demänovka, sintrovú výzdobu jaskyne zas presakujúca atmosférická voda. Ľadová výplň jaskyne vznikla pravdepodobne pred 400 až 500 rokmi. Demänovská ľadová jaskyňa je známa nálezmi kostí medveďa jaskynného, ktoré ľudia v 18. storočí považovali sa dračie pozostatky a podľa toho ju nazývali „Dračia jaskyňa“. V jaskyni žije deväť druhov netopierov.

Upozornenie!

Fotografia zachytáva jaskynnú výzdobu v plnej paráde.

Aktuálne slovo správcu:

Po ďalšej sérií teplých, pre ľadové jaskyne nepriaznivých zím prišla Demänovská ľadová jaskyňa o posledné zvyšky ľadu. Je celkom možné, že po priaznivej zime sa ľad opäť v jaskyni objaví, ale jeho zásoba pravdepodobne nebude dostatočná na to, aby sa udržal po celý rok. Názov jaskyne – Demänovská ľadová – v súčasnosti už neodráža to, že sa v nej celoročne nachádza ľad, zatiaľ však zostáva ako zaužívaný zemepisný názov. Ľadovú výzdobu v jaskyni môžete, žiaľ, obdivovať už len na starších fotografiách a suveníroch.“

Ako sa sem dostať? 

Jaskyňa sa nachádza na pravej strane Demänovskej doliny pod severnými svahmi Nízkych Tatier. Je dobre označená, takže ju určite hravo nájdete. Ak ste však ubytovaní v Demänovskej doline, odporúčame využiť náučný chodník Príbeh vody v Demänovskej doline, ktorý vedie priamo k jaskyni. Východiskovým bodom je hotel (ATC) Bystrina, chodník ďalej vedie pozdĺž rieky okolo odbočky k Demänovskej ľadovej jaskyni. Na trase sú okrem informačných panelov o vodnom živle aj lavičky a prírodno-umelecké prvky viažuce sa k povesti o drakovi, ktorý vraj žil v tunajších jaskyniach.

Parkovanie a verejná doprava

Pred jaskyňou sa nachádza veľké platené parkovisko.

Autobusová zastávka Demänovská dolina, Ľadová jaskyňa je dostupná linkou v Liptovského Mikuláša.

Aktuálne otváracie hodiny si overte na webovej stránke správcu jaskyne:

Demänovská ľadová jaskyňa


  Aktuálne počasie

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

  Všeobecné informácie


VHODNÉ PRE

DOPRAVA
Auto   Autobus


Galéria:






Instagram

#zilinskyturistickykraj