Evanjelický artikulárny kostol Svätý Kríž

 Žilinský kraj, okres Liptovský Mikuláš

Drevené kostoly, ako špecifikum sakrálnej architektúry, majú dodnes svoje nepopierateľné čaro, no predovšetkým aj veľký historický význam a neoceniteľnú kultúrno-duchovnú hodnotu. Takzvané artikulárne kostoly, akým je aj evanjelický artikulárny kostol vo Svätom Kríži, boli postavené na základe tzv. artikúl, t. j. zákonných článkov cisára Leopolda I. z konca 17. storočia.

Pôvodne sa tento kostol, postavený po roku 1693 a rozšírený v roku 1774, nachádzal v obci Paludza, no po jej zatopení pri výstavbe Liptovskej Mary (1974-1982) bol premiestnený do obce Svätý Kríž. Tá je od okresného mesta Liptovský Mikuláš vzdialená približne 9 km. Po roku 1781 bola ku kostolu pristavaná drevená veža slúžiaca ako zvonica, ktorá tvorí s kostolom harmonický celok.

Kostol bol postavený pre 5000 členov cirkevného zboru a bezpochyby tak patrí medzi najväčšie drevené stavby v strednej Európe. Pôdorys kostola má tvar kríža a jeho dĺžka je 43 m. Na návštevníka však zapôsobí predovšetkým svojim unikátnym barokovým interiérom – nájdete tu napr. drevený barokový oltár z roku 1753 s obrazom Premenenie Krista, ďalej zaujme i kazateľnica stojaca na zrubovom základe, akoby spredu podoprená barokovým anjelom, alebo organ, kamenná krstiteľnica či maľby zobrazujúce biblické výjavy.

Snáď aj vďaka 75 oknám, lustru z benátskeho skla a odrazom svetla v interiéri možno práve v tomto kostole zažiť svojskú atmosféru a odniesť si so sebou neopísateľné zážitky.

 

Ako sa sem dostať? 

Od Demänovskej doliny sem prídete po poľnej ceste z Pavčinej Lehoty. Kostolík sa nachádza úplne na konci obce Svätý Kríž. Okolo kostolíka vedie vyšliapaný chodník, odporúčame sa po ňom prejsť, obzriete si podrobne celú unikátnu stavbu. Cez Svätý Kríž vedie Liptovská cyklotrasa, preto je kostol dobre prístupný aj na bicykli.

 

Kde parkovať?

Len pár metrov od kostola sa nachádza malé parkovisko.


  Aktuálne počasie

SVÄTÝ KRÍŽ

  Všeobecné informácie


VHODNÉ PRE

DOPRAVA
Auto   Autobus


Galéria:




Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Hodnotenia a komentáre