JÁNOŠÍK: Z TRIATLONISTOV HRDINOVIA

TERCHOVÁ, 9. 9. 2023 Terchová po siedmykrát pútala pozornosť svetovej verejnosti. Nie len prírodnými krásami očarujúcich vrchov Malej Fatry, nie len svojou autentickou kultúrou či povesťami. V hľadáčiku svetovej triatlonovej komunity bola kvôli hrdinským športovým výkonom v rámci podujatia JÁNOŠÍK Slovak Xtreme Triathlon.

Meno slovenského ľudového hrdinu Jánošíka nesie aj jeden z najnáročnejších extrémnych triatlonov na svete. Podobne ako jeho „patrón“, ktorý sa rozhodol so svojou družinou žiť v divokej prírode a z nej podnikať činy na nápravu nespravodlivostí páchaných na chudobnom obyvateľstve, aj triatlon JÁNOŠÍK je úzko spätý s miestnou prírodou, má silný komunitný aspekt a v jeho DNA je zakorenený fair-play.

V Jánošíkovej rodnej dedine Terchovej sa teda 9. septembra 2023 zišlo 31 odvážnych mužov a žien z 10 krajín, spolu so svojimi podporovateľmi, rodinami a priateľmi aby na trase dlhej 226 km s prevýšením 5 800 m zabojovali so svojou vlastnou vôľou a telami. Tak aby sa napokon v cieli dotkli ikonickej sochy Juraja Jánošíka. Dvadsaťdeväť z nich bolo ,dostatočne mentálne odolných a fyzicky silných na to, aby dokončili túto náročnú výzvu a stali sa tak triatlonovými hrdinami a súčasťou rodiny Xtri World Tour, svetovej série extrémnych triatlonov, ktorej súčasťou je aj toto slovenské podujatie.

NÁROČNÁ ALE ZDOLATEĽNÁ TRAŤ

Trasa 7. ročníka JÁNOŠÍK Slovak Xtreme triatlonu viedla športovcov od pokojnej hladiny Oravskej priehrady k strmým útesom a štítom Malej Fatry cez najkrajšie časti Severného Slovenska.

Budúci hrdinovia začali svoju cestu o polnoci. Skokom z lode do stredu priehrady rozčerili temnú hladinu osvetlenú len mesiacom, zopár bójami a kajakármi a vyplávali o 3,8 km ďalej, kúsok od emblematického Slanického ostrova.

Cyklistická časť dlhá 180 km bola ako prenasledovanie ranného svitanie po najtmavších a najtichších lesných cestách Oravy a Kysúc s niekoľkými stúpaniami a klesaniami s náklonom 12 až 25% s celkovým prevýšením 2 800 m.

V depe, kde sa prezúvajú cyklistické tretry na bežecké tenisky sa začína tretia, ale najťažšia, tretina preteku: dych berúci maratón ako žiadny iný. Ide o čisto terénny beh s náročnými stúpaniami a klesaniami s prevýšením 3 000 m. Beh všetkým účastníkom zobral posledné sily, prekonanie nekonečných kilometrov bolo len otázkou vôle. Kompenzáciou a náplasťou na krvavé otlaky bola možnosť na chvíľu sa zastaviť obdivovať slávnu prírodu Národného parku Malá Fatra. Pretekári spolu so svojimi „supportermi“ bežali lesom, vežami Malých Nocľahov, naháňali fatamorgánu terchovskej pyramídy, šplhali sa roklinami Jánošíkových Dier po schodoch, mostoch, a po reťaziach sa vyškriabali na výnimočný a jedinečný vrchol Rozsutca.

Nakoniec, niektorí za 13, iní za 20 hodín, ale všetci bezpečne bez akéhokoľvek zranenia vystúpili posledných 80 výškových metrov schodmi aby dotkli sochy Jánošíka. Zaslúžili si tak modré tričko „Finisher“, po absolvovaní celej trasy pretekov, alebo jeho bielu verziu za dokončenie „menej náročného“ 38 km bežeckého okruhu.

STAŤ SA HRDINOM JE HLAVNOU ODMENOU

Finisher tričko však nie je jedinou odmenou pre tých, čo prekonali samých seba. Ako členovia rodiny Xtri World Tour môžu finisheri získať 200 X-Points, čo zvyšuje ich šance na získanie štartovacieho miesta na Norseman Xtreme Triathlon, najlegendárnejšieho extrémneho triatlonu, ktorý by mal absolvovať každý odolný triatlét aspoň raz za život!

NORSEMAN HOVDA ZAŽIL IŠIEL NA SVOJ LIMIT

„JÁNOŠÍK je úžasné podujatie s veľkorysými ľuďmi v dychberúcom prostredí,“ hovorí Allan Hovda, víťaz tohto ročníka. Keď sme sa ho opýtali, či odporúča JÁNOŠÍKA iným záujemcom, trojnásobný víťaz Norsemana odpovedal: „Ak ste trochu šialení ako ja a pripravení na naozaj ťažký a jedinečný zážitok, mohlo by to byť práve pre vás.“

JÁNOŠÍK je dostupným podujatím pre celú rodinu v srdci regiónu Malej Fatry s nekonečnými možnosťami pre voľnočasové a outdoorové aktivity. Pre viac tipov navštívte Slovakia.travel.

Kto si trúfa zažiť jedinečnosť JÁNOŠÍKA Slovak Xtreme Triathlon, zaregistrujte sa na RaceID alebo navštívi webovú stránku JÁNOŠÍKA.

Pridajte Komentár

Hodnotenia a komentáre