Žilinský turistický kraj ako partnerský región ITF Slovakiatour 2018

[:sk]Žilinský turistický kraj sa v januári predstaví na najvýznamnejšom slovenskom veľtrhu ITF Slovakiatour v Bratislave ako partnerský región podujatia. Spolu so Žilinským samosprávnym krajom a oblastnými organizáciami cestovného ruchu REGION LIPTOV, Klaster Orava, Rajecká dolina, TURIEC-KREMNICKO, OCR Kysuce a Malá Fatra pripravil prezentáciu noviniek  na tohtoročnú turistickú sezónu v Žilinskom kraji. Od štvrtka do nedele (25.-28.1.2018) budú môcť návštevníci veľtrhu navštíviť vzdušnú a modernú expozíciu Žilinského turistického kraja, ktorej dominuje drevo ako symbol sily, energie a prírodných krás, ktoré Žilinský kraj ponúka.

Okrem noviniek domáceho cestovného ruchu sa na stánku predstavia aj partnerský región Sliezske vojvodstvo a mesto Sankt Peterburg.

Počas veľtrhu v expozícii Žilinského turistického kraja bude prebiehať zaujímavý  program v podobe hudobnej produkcie Miroslav Baloga TRIO zo Žiliny, ktorá sa ponesie od folklórnych melódií po džez. Šikovná pernikárka z Turca ukáže návštevníkom techniku zdobenia medovníkov. Na stánku bude možnosť vyskúšať regionálne chuťovky.

„Zo štatistických údajov vieme, že Žilinský kraj za trištvrte rok 2017 navštívilo vyše 830 000 návštevníkov, čo je 7 %-ný nárast oproti minulému obdobiu. Teší nás táto rastúca tendencia a vďačíme za ňu prírodným a kultúrnym krásam, ktorými je náš kraj obdarený ako aj zlepšovaniu kvality služieb v našom kraji. Našou víziou je prekonať pomyselnú hranicu návštevnosti milión turistov za rok,“ povedala výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Žilinský turistický kraj Iveta Chabadová.

Žilinský samosprávny kraj v zimnej sezóne 2017/2018 opäť plánuje úpravu Beskydsko – Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály na Kysuciach. Bežkári si budú môcť vychutnať upravený terén v celkovej dĺžke 62 km vedúci hrebeňom Javorníkov. Župa pokračuje vo výstavbe cyklotrasy Hrad Budatín – Hrad Strečno. V pláne je aj pokračovanie sérií obľúbených cyklo a bežeckých pretekov pre podporu športových aktivít a podujatí v kraji.

Turiec-Kremnicko ponúka okrem návštevy lyžiarskych stredísk i adrenalínovú ponuku ferratových chodníkov na Martinských holiach a chodník Komín Skalka-Kremnica. Pre všetkých, ktorí chcú zažiť kráľovskú starostlivosť, majú možnosť otestovať jedinečnú novinku regiónu. Najluxusnejší liečebný dom na Slovensku Royal Palace***** s kúpeľom Royal Bath s vlastným liečivým prameňom je súčasťou Zlatých Kúpeľov v Turčianskych Tepliciach a predstavuje spojenie luxusu, pohodlia a liečebnej sily turčianskych prameňov.

Aj v Rajeckej doline pokračujú v nasadenom tempe. Kúpele Spa Aphrodite Rajecké Teplice rozšírili areál o zónu Natural Spa, ktorá je vybudovaná v prírodnom duchu. Návštevníci kúpeľov v nej nájdu relaxačné bazény s teplou i studenou termálnou liečivou vodou, veľkokapacitné sauny vhodné i na saunové rituály, Kneippov chodník, infrasaunu. Tohtoročnou novinkou je zahájenie distribúcie prírodnej minerálnej vody Aphrodite Water do maloobchodnej siete. Spomínanú vodu doteraz využívali  hostia na liečivé pitné kúry.

Na Kysuciach prebieha zaujímavá rodinná súťaž „Kysuce sú pre rodiny súce“ pre lepšie spoznanie tejto destinácie.

Na jar sa umiestni nová turistická atraktivita na Orave, a to reklamný nápis #NAMESTOVO na nábreží Oravskej priehrady v Námestove. V rámci Orava Card budú môcť návštevníci využívať kvalitnejšie a výhodnejšie zľavy. V kultúrnej oblasti zostávajú tými najatraktívnejšími podujatia ako Podroháčske folklórne slávnosti, Námestovský pivný festival, Oravaman, či Martinský jarmok v Trstenej.

V Malej Fatre pribudla nová vyhliadková veža na hrebeni kopca Dubeň s krásnym výhľadom na celú Žilinu a okolie. Sprístupnená bude od jari 2018. V  zrekonštruovaných priestoroch Lietavského hradu sa otvorila stála expozícia venovaná jeho histórii, archeologickým nálezom a palným zbraniam na hrade. Milovníkov turistiky zaujme novo vytvorený značený chodník Belské skaly v Terchovskej doline.

Region Liptov pripravil pre návštevníkov vylepšenia v rámci bezplatných SKI&AQUA BUS-ov, nové zjazdovky a kilometre zasnežovaných trás v Jasnej, pokračovanie prevádzky linky City Busu pre dovolenkárov z Jasnej do Liptovského Mikuláša. V Bešeňovej už čoskoro otvoria veľkokapacitnú saunu pre 100 osôb, na Malinnom Brde sprístupnia nový bufet s panoramatickým výhľadom. Vďaka Liptov Region Card môžu počas zimy turisti na Liptove využiť zľavy v 50 rôznych prevádzkach regiónu.

Expozíciu Žilinský turistický kraj návštevníci nájdu v hale B2 stánok 302.