Kuchyňa starých materí

Na Kysuce možno cestovať za horami, svojráznou ľudovou architektúrou, ale aj za skvelou tradičnou kuchyňou starých materí. Veď kulinárska turistika sa vo svete stáva čoraz populárnejšou. Ten, kto zájde do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke, spozná nielen kus slovenskej minulosti, ale aj rôzne tradičné dobroty.

Kysuce nikdy nepatrili k bohatým krajom, no tunajšie gazdinky si vedeli poradiť a vyčarovať dobroty aj z mála. Keď nebolo mäsa či zeleniny, vymýšľali múčne, zemiakové, či hubové jedlá. Varili nielen rôzne posúchy, kaše, jednoduché, no o to chutnejšie polievky. Ako chutí taká kapustová polievka s fazuľou, chlieb s masťou a cibuľou či podlesníky pripravené na dobovej peci, budú mať možnosť ochutnať návštevníci, ktorí sa rozhodnú stráviť druhú júlovú nedeľu v skanzene. 14. júla 2024 pripravilo Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci s ŽSS Dolinka podujatie, na ktorom budú od 10.00 hod. do 16.00 hod. variť skúsené kuchárky v jednotlivých objektoch tradičné kysucké jedlá a majsterky varešky predvádzať naživo svoje umenie. Návštevníci budú môcť jednotlivé jedlá aj bezplatne ochutnať. Aby sa lepšie varilo a všetkým chutilo, od 14.00 hod spríjemní nedeľné popoludnie Ľudová hudba Starejší z Novej Bystrice.

Kultúrny program si návštevníci môžu spestriť aj jazdou na Historickej lesnej úvraťovej železnici, ktorá je zachovanou časťou bývalej Kysucko-oravskej lesnej železnice. K nahliadnutiu budú tiež výstavy Ornament alebo Vlaky s vôňou dreva.

Informácie a program podujatia: www.kysuckemuzeum.sk

 

 

Instagram

#zilinskyturistickykraj