A Zsolna-megyei szlovákok étrendje a múltban olyan alapvető élelmiszerekre épült, mint amilyen a burgonya, káposzta, liszt, tej és a hüvelyesek voltak. A pásztorszállásokon alkalmazott juhtartás jelentős mértékben gazdagította a családok étrendjét olyan tejtermékekkel, amilyenek a sajt és a brindza voltak. Az ilyen alapélelmiszerek kombinálásának eredményeképpen keletkeztek a
hagyományos specialitások, és különleges ritka receptek, amelyek a világ népeinek étkezési szokásaiban nem jelentek meg. Mi az tehát, ami Zsolna-megye olyan hagyományos ételének, vagy konyhaművészeti finomságának tekinthető, amit az ottani tartózkodás során meg kellene kóstolnia?

Juhtúrós galuska

A megrögzötten ismert juhtúrós galuska, amelyet ráadásul nemzeti ételnek tartunk. Az igazi galuska burgonyás tésztából készül, és liptai túróval, valamint sült szalonnával tálalják, legjobb talán egy hagyományos pásztorkunyhóban, vagy juhásztanyán. A Szlovákok igen kedvelt eledeléről van szó, bár a külföldieknek jelentős gondot okozhat, főleg az első falásoknál. Ha meglátja az étlapon, habozás nélkül rendelje meg!

Sztrapacska [káposztás]

A szlovákok szeretik a savanyú káposztát. Ha nem szereti a brindzát, de szereti a galuskát, a sztrapacska kitűnő alternatívát nyújt. Ez tulajdonképpen savanyú káposztával és sült szalonnával tálalt galuska.

Derelye

Főtt burgonyából, lisztből, tojásból és sóból gyúrt tésztából készül a hagyományos derelye [pirohy]. Félkör, vagy háromszög formájú, és sósan liptai túróval, vagy édesen lekvárral, túróval, vagy mákkal töltve készül. Mákkal, vagy prézlivel megszórva, vajjal meglocsolva tálalják, vagy a sós változatot pirított szalonnával és hagymával.


Máktermesztésre vonatkozó engedéllyel az egész Európai Unióban egyedüliként pont a cseh és szlovák gazdák rendelkeznek.


Nudli

Annak ellenére, hogy a derelye készíthető édesen, de sósan is, a nudli egy hagyományosan édes étel. Burgonyatésztából kisodorják az apró nudlikat, amelyeket aztán sós vízben főznek ki. Dióval, vagy mákkal, vajjal leöntve tálalják. Az egyszerű étel mindenkit meg tud lepni finom ízével.

Polesznik – tócsni

Polesznik, harula, vagy krumplis lepény – így szokták errefelé nevezni a tócsnit, az őseink másik kedvenc ételét. A recept területenként változik, van aki a burgonyás tésztába több fokhagymát a másik több majorannát tesz. A lepényt olajon sütik és hússal töltik, megszórják sajttal, vagy csak magában is fogyasztható.
A múltban a levesek az őseink étrendjének alapját képezték. A sűrű, tápértékben gazdag leveseket részesítették előnyben, ezeket fogyasztották még reggelire is. Ez az előző generációk életvitelével függött össze, akiknek a mindennapi tevékenységeikkel kapcsolatos energiaigényük kielégítésére, magas tápértékű ételek fogyasztására volt szükségük.

Káposztaleves

A hagyományos levesek közül a legnépszerűbb a gombás, sonkás és kolbászos káposztaleves. Elkészítése ma sem bonyolult, és minden régióban megkóstolhatja az ottani, egymástól kis mértékben eltérő változatait.


A káposzta még a 20. század első felében jelentőséggel bíró üzleti cikknek számított. Árva lakóiról ismert volt, hogy sokat fogyasztanak belőle, átlagban akár 50 kg-ot egy főre.pestovať mak ako jediní v rámci celej Európskej únie majú práve slovenskí a českí farmári.


Bableves

Nemcsak a káposzta, hanem a hüvelyesek is közkedveltek voltak a Zsolna környékéhez tartozó területeken. A finom bableves vízben előáztatott bab, kolbász, vöröshagyma és fokhagyma felhasználásával készült. Trstenai kerámiatálból fogyasztva házikenyérrel a legízletesebb. Ahhoz, hogy a tartózkodásukkal kapcsolatos élmény teljes legyen, semmiképpen nem mehetnek el innen a Zsolna környékén hosszú hagyományokkal rendelkező italok megkóstolása nélkül.

Hafirovica

Hafirovicá-nak az egyedülálló, elsősorban Árván ismert likőrt nevezik, amely áfonyából, rumból és cukorból készül. Az összetevők helyes aránya viszont Bölényfalu lakóinak titka marad. A likőr igen népszerű az itthoni és külföldi látogatók között.

Hriatô

Hriatô-nak a karamellből, köményfőzetből, pálinkából és zsírból házilag készült alkoholos italt nevezik. Melegen, szinte forróan fogyasztják, de nem kóstolják, hanem egyszerre isszák úgy, hogy az ital gyorsan lemenjen az ember torkán, és a zsírréteg bevonja a torkát.

Demänovka

Cseh szomszédainknak Becherovkájuk van, nálunk viszont Demänovka található. A szlovákiai hegyi gyógyfüves likőr a 60-as években keletkezett, és Liptószentmiklóson gyártják. 14 fajta gyógyfüvet, fűszert, mézet, finomszeszt és tátraalji forrásvizet tartalmaz.