Múzeum liptovskej dediny v Pribyline

 Žilinský kraj, okres Liptovský Mikuláš

Pod južnými svahmi Západných Tatier stojí múzeum dokumentujúce ľudovú architektúru Liptova. Múzeum sa začalo stavať v súvislosti so zaplavením rozsiahleho územia pri výstavbe vodného diela Liptovská Mara. Z jedenástich zatopených obcí sem preniesli najvýznamnejšie kultúrne pamiatky, ktoré dnes tvoria základ expozície múzea. Pôvodné stavby boli rozobrané na mieste vzniku a ich vzácne časti sa previezli a osadili do presných kópií pôvodných objektov. Medzi najväčšie klenoty skanzenu patrí goticko-renesančný kaštieľ z Parížoviec, ktorý je najstarším zachovaným zemianskym sídlom v Liptove zo 14. – 16. storočia a je spájaný s kráľom Matejom Korvínom a jeho synom Jánom Korvínom, kniežaťom liptovským, a ranogotický kostol Panny Márie z obce Liptovská Mara s fragmentmi pôvodných nástenných malieb zo 14. a 15. storočia.

V múzeu sa nachádza statická expozícia historickej Považskej lesnej železnice. Vychutnať si môžete aj jazdu historickým vláčikom, ktorý bol kedysi jej súčasťou. Cestovný lístok je nutné si zaobstarať spolu so vstupenkou do múzea.

Skanzen má vlastnú zooexpozíciu zameranú na chov domácich zvierat a hydiny. Atrakciou múzea je chov huculských koní s možnosťou jazdy pre návštevníkov.

Ako sa sem dostať?

Múzeum sa rozprestiera vo veľkom areáli na konci obce Pribylina smerom na Podbanské.

Parkovanie a verejná doprava

Parkovisko pred vstupom do skanzenu.

Autobusová zastávka Pribylina, Račkova dolina Skanzen je dostupná autobusovou linkou z Liptovského Hrádku, v letnej sezóne aj cyklobusom z Liptovského Mikuláša na Štrbské Pleso.

Aktuálne otváracie hodiny si overte na webovej stránke skanzenu:

www.skanzenpribylina.sk

 

  Dĺžka: 1 km
  Čas: 2 h


NÁROČNOSŤ:  ľahká


  Aktuálne počasie

PRIBYLINA WEATHER

  Všeobecné informácie


VHODNÉ PRE

DOPRAVA
Auto   Autobus


Galéria:






Instagram

#zilinskyturistickykraj