Dobre vedieť, Lepšie ochutnať


Obsah jedálnička Slovákov v Žilinskom kraji sa v minulosti točil okolo základných surovín, ktorými boli zemiaky, kapusta, múka, mlieko a strukoviny. Salašnícky spôsob chovu oviec obohatil do značnej miery jedálny lístok rodín o mliečne výrobky ako syr a bryndza. Kombináciou týchto surovín vznikali tradičné špeciality a ojedinelé recepty, ktoré nepoznajú v iných svetových kuchyniach. Čo teda možno pokladať za tradičné jedlá a kulinárske pochúťky Žilinského kraja, ktoré by ste počas pobytu mali určite ochutnať?

Bryndzové halušky

Notoricky známe bryndzové halušky, ktoré sú dokonca považované za národný pokrm. Pravé halušky by mali byť zo zemiakového cesta, podávané s ovčou bryndzou a opečenou slaninkou, najlepšie priamo v tradičnej kolibe alebo salaši. Jedná sa o veľmi obľúbený pokrm Slovákov, pritom cudzinci vraj s nimi majú značné problémy, aspoň pri prvých sústach. Ak ich uvidíte na jedálnom lístku, neváhajte si ich objednať!

Strapačky

Slováci sú milovníkmi kyslej kapusty. Ak vám nechutí bryndza, ale máte radi halušky, strapačky sú výbornou alternatívou. Sú to vlastne halušky podávané s kyslou kapustou a opečenou slaninkou.

Pirohy

Z cesta, ktorého základ tvoria pretlačené uvarené zemiaky, múka, vajíčka a soľ sa pripravujú tradičné pirohy. Majú tvar polkruhu alebo trojuholníka a sú plnené slanou bryndzovou, alebo sladkou lekvárovou, tvarohovou, alebo makovou plnkou. Podávajú sa posypané makom alebo strúhankou a preliate roztopeným maslom; v slanej verzii s opraženou slaninkou a cibuľkou. Povolenie pestovať mak ako jediní v rámci celej Európskej únie majú práve slovenskí a českí farmári.


Povolenie pestovať mak ako jediní v rámci celej Európskej únie majú práve slovenskí a českí farmári.


Šúľance

Hoci sa pirohy pripravujú na sladko aj na slano, šúľance sú tradičným sladkým pokrmom. Zo zemiakového cesta sa vytvarujú malé šúľky, ktoré sa vyvaria v slanej vode. Podávajú sa s orechmi alebo makom a preliate maslom. Jednoduché jedlo prekvapí svojou chuťou.

Polesníky

Polesníky, haruľa alebo zemiakové placky – tak sa označuje ďalšie obľúbené jedlo našich predkov. Recept sa regionálne líši, niekto pridá do zemiakového cesta viac cesnaku, iný viac majoránky. Placky sa pražia na oleji, plnia mäsom a posypú syrom, alebo jedia samé. V minulosti boli polievky základom stravy našich predkov. Preferovali sa husté, sýte polievky, ktoré sa konzumovali aj na raňajky. Súviselo to so životným štýlom predchádzajúcich generácií, ktorých vysoký výdaj energie na každodenné činnosti vyžadoval vysoko energetickú stravu.

Kapustnica

Najobľúbenejšia z tradičných polievok je kapustnica s hríbami, šunkou a klobásou. Jej príprava i dnes nie je zložitá a môžete si na nej pochutnať v každom regióne s malými obmenami. Kapusta bola ešte v 1. polovici 20. storočia významným obchodným tovarom. Oravci boli známi jej veľkou spotrebou, v priemere až 50 kg na osobu.


Kapusta bola ešte v 1. polovici 20. storočia významným obchodným tovarom. Oravci boli známi jej veľkou spotrebou, v priemere až 50 kg na osobu.


Fazuľovica

Nielen kapusta, ale i strukoviny sa tešili obľube gazdín v regiónoch Žilinského kraja. Chutná fazuľovica sa pripravovala z fazule vopred namočenej vo vode, z klobásy, cibule a cesnaku. Najlepšie chutí v trstenskej keramike s domácim chlebíkom. Aby bol zážitok z vášho pobytu kompletný, určite nemôžete odísť bez ochutnávky nápojov s dlhodobou tradíciou na území Žilinského kraja.

Hafirovica

Nenapodobiteľný likér, známy predovšetkým na Orave, vyrobený z čučoriedok, rumu a cukru sa nazýva Hafirovica. Správny pomer ingrediencií však zostáva tajomstvom.

Hriatô

Domácky pripravený liehový nápoj z karamelu, odvaru z rasce, pálenky a tuku sa nazýva Hriatô. Pije sa teplé až horúce, neochutnáva sa, ale vypije naraz tak, aby liehová tekutina zbehla dole hrdlom rýchlejšie a následne vrstva tuku pomastila hrdlo.

Demänovka

Českí susedia majú Becherovku, no my máme Demänovku. Slovenský horký bylinný likér vznikol v 60. rokoch a vyrába sa v Liptovskom Mikuláši. Obsahuje 14 druhov bylín, korenín, včelí med, jemný lieh a pramenitú podtatranskú vodu.